Καλημέρα #Venezuela - Μαίρη Καμπουράκη

Οι προκλήσεις της Μπολιβαριανής Επανάστασης – Μαίρη Καμπουράκη

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα έχει βρεθεί  αρκετές φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η Μπολιβαριανή Επανάσταση του κομαντάντε Τσάβες ο λόγος.

Αρκετοί ήταν αυτοί που είδαν θετικά την επανάσταση, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν  κάποιοι οι οποίοι πολέμησαν και εξακολουθούν να την πολεμούν. Το γεγονός πώς τον πρώτο λόγο σε μια κυβέρνηση την έχει ο κυρίαρχος λαός ενοχλεί.

Στίς καπιταλιστικές κοινωνίες, άλλωστε ο λαός παραγκωνίζεται και τον λόγο έχουν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από τον Μπολίβαρ στον Τσάβες, ο λαός  της Βενεζουέλας έχει ιστορικά αποδείξει πώς έχει την επανάσταση στο αίμα του. Ο Σιμόν Μπολίβαρ απελευθέρωσε τη χώρα από την Ισπανική κυριαρχία και κατήργησε τη δουλεία. Η Βενεζουέλα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1830.

947033_610211948998186_371915913_n1

Το πετρέλαιο αποτελεί αφορμή για τον πόλεμο που δέχεται η Βενεζουέλα εδώ και χρόνια, τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει είναι μεγαλύτερα και από αυτά της Σαουδικής Αραβίας. Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν σκόπευαν οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Δέν ήθελαν ο πλούτος της χώρας να ελέγχεται από το λαό και δεν σκόπευαν να επιτρέψουν στη Βενεζουέλα τη διαχείριση του ορυκτού της πλούτου. Η επιβολή μιας χούντας σύνηθες φαινόμενο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιάς υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ, επιλέχθηκε ως λύση, έτσι το 1948 επιβλήθηκε χουντικό καθεστώς για δέκα περίπου χρόνια.

Το πετρέλαιο ήταν ευλογία για τη χώρα αλλά συνάμα και κατάρα. Η ενεργειακή κρίση του 1973 βοήθησε οικονομικά τη Βενεζουέλα, όταν είχε εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού, αλλά ύστερα από επτά χρόνια η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως κατέρρευσε.

Η πολιτική κρίση του 1998 βοηθά τον Ούγκο Τσάβες να κερδίσει την εξουσία και να κηρύξει την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Ενας μεγάλος ηγέτης πού δεν δίστασε να δείξει τα δόντια του στις ΗΠΑ, ένας ηγέτης που τάχθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλάϊ του λαού του.

cebaceb1cf81ceb1cebaceb1cf82-480x330

Πρίν από τη κυβέρνηση Τσάβες το 21% του πληθυσμού ήταν υποσιτισμένο. Μέ την άνοδο του στην εξουσία δημιουργήθηκε ένα δίκτυο διανομής τροφίμων στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Πέντε εκατομμύρια πολίτες λάμβαναν δωρεάν φαγητό,τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς ήταν παιδιά σε σχολεία,ενώ 6.000 κοινωνικές κουζίνες τροφοδοτούσαν 900.000 άτομα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ο υποσιτισμός να πέσει κάτω από το 5%.

Επίσης μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα, το 96% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ήταν ένας από τους στόχους της επανάστασης άλλωστε.

Το 1998 αναλογούσαν 18 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους, σήμερα αναλογούν 58, ενώ το εθνικό  σύστημα υγείας αριθμεί περί  τους 95.000 γιατρούς, 13.721 κλίνες  οι οποίες κατασκευάσθηκαν την περίοδο της επανάστασης, δηλαδή έχουμε μια άυξηση της τάξης του 196%. Μέσω του προγράμματος Barrio Adentro έχουν σωθεί  1.5 εκατομμύριο πολίτες, ενώ το 2011 πολίτες έλαβαν δωρεάν φάρμακα υψηλού κόστους για 139 παθήσεις όπως ο καρκίνος και η ηπατίτιδα.

Μέσω του προγράμματος Mision Vivienda Venezuela δίνεται στέγη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε αστέγους (οί άστεγοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί).

nevado

Τον πρόεδρο Τσάβες δεν τον άφησαν αδιάφορο ούτε τα αδέσποτα  ζώα της χώρας, η δημιουργία της αποστολής Mision Nevado είναι γεγονός στις 30 Δεκέμβρη 2014 ο πρόεδρος Μαδούρο εγκρίνει  τη σύσταση της αποστολής (για περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων).

Αν και ο Τσάβες μέσω της πολιτικής του περιόρισε τις κοινωνικές ανισότητες δέχτηκε χτυπήματα τόσο από την αντιπολίτευση της χώρας όσο και από ξένους ηγέτες και ΜΜΕ. Σήμερα κάτι ανάλογο συμβαινει με τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης σε καθημερινή βάση, ενώ η παραπληροφόρηση σχετικά με τα τεκτενόμενα  στη χώρα είναι συνεχής.

Ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει  όπως αρέσκονται να μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο κόσμος δεν πεθαίνει από την πείνα.

Αυτό είναι μύθος.

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση καλυτέρευσε τη ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών εξ ού και ο οικονομικός πόλεμος που υφίσταται η κυβέρνηση Μαδούρο. Μάλιστα ο δείκτης ανάπτυξης από το 61% ανέβηκε επτά μονάδες σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της επανάστασης και τον λόγο που πρόεδρος Μαδούρο πρέπει να μείνει στην εξουσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s