Pink Freud - Βίκυ Κατσαρού

Τι μας μαθαίνει ο Οιδίποδας; – Βίκυ Κατσαρού

Την προηγούμενη εβδομάδα έτυχε να κάνω μια ενδελεχή έρευνα για τον Οιδίποδα. Είχα απορροφηθεί τόσο που βρέθηκα τυλιγμένη με μια κουβέρτα πάνω στο καλοριφέρ με τα βιβλία συνεχώς στα χέρια μου. Παρότι οι σπουδές μου ήταν κλασικές, ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με αυτή τη σοφόκλεια τραγωδία. Ο Οιδίποδας είναι ο τραγικότερος ήρωας όλων. Ο τραγικότερος. Ο Οιδίποδας ήταν ο γιος του Λάιου και της Ιοκάστης, μετά από άπειρες προσπάθειες να κάνουν παιδί. Όμως, παρ’ όλη την αθωότητα που συνοδεύει ένα βρέφος, πάνω του έπεσαν οι αμαρτίες του Λάιου με τη συμφωνία των θεών. Ο Λάιος πήρε χρησμό ότι θα πέθαινε από τα χέρια του γιου του κι έτσι τον έδωσε για να τον σκοτώσουν. Ο βοσκός όμως που τον παρέλαβε τον λυπήθηκε κι έτσι ο Οιδίποδας έζησε ως γιος άλλου άρχοντα. Κάποια στιγμή, σε ένα τρίστρατο μπλέχτηκε σε συμπλοκή και χωρίς να το ξέρει σκότωσε τον Λάιο. Κατόπιν παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη και απέκτησε μαζί της παιδιά, βεβαρημένα κι εκείνα με μια άθλια μοίρα.

Εξαιτίας του αποτρόπαιου εγκλήματος που διέπραξε χωρίς να το γνωρίζει, έπεσε λοιμός στην πόλη του και θα έπρεπε να βρεθεί ο ένοχος προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Ο Οιδίποδας είναι ο σκληρός πέρα για πέρα δίκαιος δικαστής. Έχει πολύ έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης και της τάξης. Έτσι διακηρύττει τις φριχτές συμφορές που θα επιβληθούν στον ένοχο μόλις βρεθεί.

Όταν πια αποδεικνύεται ότι ο ένοχος είναι ο ίδιος, δεν θα κάνει πίσω ούτε στιγμή. Θα εφαρμόσει τις σκληρές ποινές στον εαυτό του γιατί είναι δίκαιος. Ο Οιδίποδας γεννήθηκε με μοίρα που δεν επέλεξε, φύλλο ξερό στις αποφάσεις των θεών. Δίκαιος μέχρι τέλους. Όμως ο Οιδίποδας έκανε ένα σφάλμα. Δεν μπόρεσε να αξιολογήσει σωστά τις πληροφορίες. Έτσι αναδείχθηκε σε αιώνιο σύμβολο άγνοιας. Παρότι είχε τις πληροφορίες για να αντιληφθεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προτίμησε να μείνει προσκολλημένος σε όσα είχε πλάσει με τη φαντασία του. Προτίμησε να ζήσει στο σκοτάδι της άγνοιας, η οποία άγνοια είναι η ρίζα όλων των κακών. Εδώ βλέπουμε να συγκρούονται το όφελος της γνώσης με το κακό της άγνοιας. Παρότι ο Οιδίποδας επιλύει τον μύθο της Σφίγγας όσον αφορά το αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν έχει εσωτερικεύσει τη γνώση αυτή για να λύσει το αίνιγμα της δικής του ύπαρξης.

Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει τελικά με όλους τους ανθρώπους;  Ο άνθρωπος αρκείται στην πρόσκαιρη ευχαρίστηση και ευτυχία αγνοώντας και αδιαφορώντας την εξέλιξή του ως πνευματική οντότητα. Σταματά να ερευνά, να ψάχνει, να αναζητά τις αλήθειες του κόσμου μας. Εξάλλου αυτό δεν ακούμε καθημερινά; Μη ρωτάς. Καλύτερα να μην ξέρεις. Τι τα θες και ψάχνεις; Ο πολιτισμός μας έχει διαμορφωθεί βασισμένος στην άγνοια με αποτέλεσμα εμείς να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την αυθεντική μας φύση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s