Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ο πυρετός των αγώνων

Άρθρο 257 extra
Γράφει η Μαρία Φραγκάκη

tumblr_inline_o5thv4BT651tkfn0y_500

Αυτό το Σαββατοκύριακο διεξήχθη στο Porto Platania το Πρωτάθλημα Β’ & Γ’ Εθνικής Σκακιού και με τεράστια χαρά σας ανακοινώνω ότι η ομάδα του ΟΦΣΧ με περηφάνια κράτησε το κύπελλο της πρώτης θέσης και του χρόνου θα συμμετέχει στη Β’ Εθνική.

Έχω ζήσει πολύ όμορφες σκακιστικές στιγμές, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με μία δεμένη ομάδα, η οποία γελάει, κάνει πλάκες, ενθαρρύνει, εμψυχώνει, καταλαβαίνει, υποστηρίζει και σέβεται ο ένας τον άλλον.

Η επιτυχία μιας ομάδας δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητες των παιχτών στο άθλημα – ειδικά όταν μιλάμε για ένα άθλημα όπως το σκάκι-, αλλά και από την ενέργεια και την ψυχολογία μεταξύ τους. Η αγάπη και το ήθος που δίνουν στο άθλημα με το οποίο ασχολούνται είναι επίσης σημαντικά.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον προπονητή μου να λέει: “Αν δεν σεβαστείς το σκάκι, δεν πρόκειται να σε σεβαστεί ούτε και αυτό.”.

Ακόμα δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη για το τι εννοούσε, αλλά όταν συμβαίνουν γεγονότα αντίθετα από το αθλητικό ήθος, νιώθω αυτή τη φράση να με σουβλίζει, σαν να μου λέει: “Γι’ αυτό το είπα!”.

Ο προπονητής μου είναι ένας σοφός άνθρωπος. Μας μάθαινε πρώτα να αγαπάμε την κίνηση και μετά να την παίζουμε. Μας έλεγε τον τρόπο σκέψης που θα έπρεπε να αναπτύξουμε και δεν μας γέμιζε με σκακιστικές στρατηγικές που δεν είχαν καμία εφαρμογή αν δεν τις μαθαίναμε παπαγαλία. Αντιμετώπιζε το σκάκι, όχι ως άθλημα, αλλά ως τρόπο ζωής.

Πολλές φορές συνέβαιναν πράγματα στην καθημερινότητα που καμία σχέση δεν είχαν με το παιχνίδι και όμως έβρισκε τρόπο να μου τα παραλληλίσει και να μου πει: “Να δες. Αυτό είναι όπως στο σκάκι.”.

Μέσα σε όλες αυτές και σε πάμπολλες ακόμη αναμνήσεις, ήρθε και η χθεσινή ημέρα για να μου δείξει και να μου αποδείξει ότι το πιο σημαντικό για έναν αθλητή είναι να γεμίζει στιγμές. Στιγμές που θα τον κρατήσουν ζεστό και θα τον κάνουν να χαμογελάει. Στιγμές που θα τον γυρίσουν πίσω όταν φύγει, όπως γύρισαν κι εμένα από τη σκακιστική λήθη των τελευταίων χρόνων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, και πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και κυρίως στους συναθλητές μου.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s