Ζήτω η επανάσταση – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1984, γεννήθηκε ο Μοχάμεντ Μπουαζιζί, ένας Τυνήσιος μικροπωλητής, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε την Τυνησιακή Επανάσταση.

Ο 26χρονος μικροπωλητής αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης Σίντι Μπουζίντ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την διαμαρτυρία του στην αστυνομική διαφθορά. Αυτή η πράξη οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Την αυτοκτονία του ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Τυνησία, οι οποίες παρά την απόπειρα του καθεστώτος να της καταστείλει βίαια, απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στην πτώση του επί 20 χρόνια Προέδρου της χώρας, Μπεν Άλι, ο οποίος την τελευταία στιγμή πρόλαβε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ένας άνθρωπος που μέσα σε μία στιγμή έγινε σύμβολο και αφορμή για να αλλάξει κάτι. Και ακ;oμη και τεράστιες αλλαγές να μην έγιναν στη χώρα και όπως λένε οι αναλυτές το ποσοστό της ανεργίας και της διαφθοράς να έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, άλλαξε στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Μικρές πράξεις που σιγά σιγά κάνουν τη διαφορά στο πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τα προβλήματά του, θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε μία πραγματικά μεγάλη αλλαγή που θα τη θυμούνται γενεές επί γενεών.

Ακόμη κι αν μιλάμε για επανάσταση, μπορώ εύκολα να την παρομοιάσω με τη δίαιτα και με οτιδήποτε άλλο θέλουμε να πετύχουμε. Δεν ξυπνάμε μία μέρα και είμαστε 20 κιλά πιο αδύνατοι. Έτσι και στα πολύ μεγάλα. Δεν γίνεται από μία και μόνο πράξη να αλλάξεις την ιστορία ενός λαού.

Η επιφάνεια, το φαινομενικό δηλαδή, είναι ότι από ένα γεγονός προκλήθηκε κάτι σπουδαίο. Όμως έχουν γίνει πιο πριν εκατοντάδες μικρές ή και μεγαλύτερες πράξεις, οι οποίες έχουν φέρει εσωτερικές αλλαγές, τόσο στα επίπεδα γνώσης, συνειδητότητας και αντοχής, όσο και στα επίπεδα ανοχής στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Γι’ αυτό ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έπρεπε να λησμονηθεί.

Τα σπίτια χτίζονται τούβλο τούβλο, τα βιβλία γράφονται σελίδα σελίδα, το φαγητό φτιάχνεται από υλικό σε υλικό… Όλα χρειάζονται χρόνο, προετοιμασία και μικρές διαδοχικές νίκες. Από τα τόσο δα, μέχρι τα θεόρατα. Γι’ αυτό ας μην υποτιμάμε καμία πράξη και κανένα αποτέλεσμα. Θα μας οδηγήσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εκεί που θέλουμε, αρκεί να μείνουμε πιστοί στο στόχο.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: