Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Money makes the world go round! – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1905, έφυγε από τη ζωή ο Ιούλιος Βερν, ένας Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.

Το πιο γνωστό του βιβλίο είναι “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, το οποίο εχει γίνει και ταινία και μία από τις πιο δημοφιλείς του εκφράσεις, η εξής:
“ Ό,τι κάνεις για τα λεφτά, το κάνεις άσχημα.“.

Λεφτά, λεφτά και πάλι λεφτά. Αγοράζουμε τα πάντα με αυτά, κάνουμε επενδύσεις με αυτά, στενοχωριόμαστε γι’ αυτά, κάνουμε πολέμους γι’ αυτά, τσακωνόμαστε γι’ αυτά, χαλούν φιλίες και οικογένειες γι’ αυτά, μιλάμε και γκρινιάζουμε γι’ αυτά, τα αναζητούμε και δουλεύουμε πολλές ώρες για να τα αποκτήσουμε.

Πόσο ελεύθεροι είμαστε τελικά;

Έχουμε κάνει το κυνήγι χρήματος, είτε των λίγων είτε των πολλών, καθημερινή μας ενασχόληση. Ενδιαφερόμαστε λιγότερο για τον εαυτό μας, από το να βγάλουμε χρήματα. Όλα γυρίζουν γύρω από αυτό.

Θυσιάζουμε χρόνο, ενέργεια, όνειρα, σχέσεις για να αυξηθεί έστω και λίγο ο τραπεζικός μας λογαριασμός. Τι τα κάνει τόσο σημαντικά;

Ο Ιησούς Χριστός είχε πει: “Ο Θεός έδωσε στα πουλιά και στα ζώα τροφή και ρούχα να φορούν. Εσάς που είστε το μεγαλύτερο δημιούργημά Του, θα σας άφηνε χωρίς τροφή και ένδυση;”

Πολύ μακρυά από την εποχή μας, που όλα είναι εμπορευματοποιημένα, όμως δεν παύει να αποτελεί μία πολύ μεγάλη αλήθεια.

Μετατρεπόμαστε – αν δεν έχουμε γίνει ήδη – σκλάβοι του χρήματος. Και αυτό, όχι γιατί μας είναι απαραίτητο, αλλά γιατί αν μας ζητήσουν αύριο τον έλεγχο της ζωής μας, θα υπάρξουν πολλοί που θα τον δώσουν για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν χρήματα.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι η πηγή όλων των κακών και όλα αυτά τα στερεοτυπικά. Ο άνθρωπος είναι εκείνος που του δίνει μεγαλύτερη αξία.

Το μόνο που θα συνιστούσα στις μέρες μας σε κάποιον να κάνει είναι να ακολουθήσει τα όνειρά του, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο κερδοφόρα. Έτσι κι αλλιώς κανένας που ζει με τον σκοπό του δεν πεθαίνει φτωχός αφού ζει μία ζωή γεμάτη στιγμές, σε αντίθεση με τους κυνηγούς χρημάτων που ζουν μία ζωή γεμάτη χαρτιά.

Γιατί χαρτί είναι και το χρήμα. Ένα χαρτί…

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s