Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Οι άλλοι είμαστε εμείς – Μαρία Φραγκάκη

Σήμερα, 21 Μαρτίου, η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι τόσο επίκαιρο με τους εκατομμύρια πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας.

Πώς γίνεται ένας άνθρωπος ρατσιστής; Πώς διαχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους και τον αντιμετωπίζει ως ανώτερο; Τι διαφορετικό έχει ο μαύρος, ο μυγάς, ο σχιστομάτης, οι μουσουλμάνοι, οι Άραβες, οι φτωχοί, οι gay, οι παχύσαρκοι, τα παιδιά με σύνδρομο Down, οι χωριάτες (εκείνοι που ζουν στον χωριό) και οι αναλφάβητοι;

Κατά τη δική μου άποψη ο ρατσισμός γεννιέται μέσα από την ανασφάλεια για τον εαυτό μας. Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε εμείς αρκετοί κι έτσι υποβαθμίζουμε κάποιον που έχει φαινομενικά μία αδυναμία ή κάτι διαφορετικό από εμάς.

Η γλώσσα μιλάει για άλλους, για να μην ακούσει το μυαλό τι έχει να πει για τον ίδιο μας τον εαυτό. Γεμίζουμε με μίσος και θυμό κάθε κύτταρο του σώματός μας για να μη δούμε την αλήθεια στον καθρέφτη.

Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, γι’ αυτό δεν αγαπάμε και τους άλλους. Ότι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, γι’ αυτό δεν αποδεχόμαστε και τους άλλους.

Μου κάνει, όμως, τρομερή εντύπωση, και λέω τρομερή γιατί πραγματικά μου προκαλεί τρόμο, πώς οι άνθρωποι μπορούν τόσο εύκολα και αυτονόητα να αποδεχτούν τόσο τη μαργαρίτα όσο και το τριαντάφυλλο, ενώ ταυτόχρονα είναι και τα δύο λουλούδια, και δεν μπορούν να αποδεχτούν έναν μαύρο κι έναν άσπρο, αφού και οι δύο είναι άνθρωποι.

Είμαστε πλυμμυρισμένοι από τη διαφορετικότητα. Παντού γύρω μας. Σε ό,τι έχει γεννήσει η φύση. Και σε ό,τι έχει γεννήσει ο άνθρωπος. Όλοι μοναδικοί και
προορισμένοι να αγαπάμε. Γιατί όλα με αγάπη φτάχτηκαν. Κι εμείς από την αγάπη προήλθαμε.

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: “Η επιτυχία δεν έχει χρώμα”… Και θα συμπληρώσω: “Η πραγματική επιτυχία, δηλαδή η ευτυχία, δεν έχει φύλο, καταγωγή, κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, φυσική διάπλαση και ό,τι άλλο μπορούμε να βάλουμε στο μυαλό μας για να μας χωρίσουν.”

Εμείς είμαστε εκείνοι.. Εκείνοι είμαστε εμείς.. Και τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.. Γιατί ο κόσμος βουλιάζει, όπως οι βάρκες στο Αιγαίο. Μόνο μαζί θα επιπλεύσουμε.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s