Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Εγώ και ο εαυτός μου! – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1988, αυτοκτόνησε ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος. Αντισυμβατικός και με μία βαριά ιστορία.

Τα τραγούδια του έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα και γι’ αυτό ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο. Σε ένα από τα τραγούδια του λέει:

“Άμα δε σου πέσει μούρη, πώς μωρέ θ’ αντιληφθείς
Τι σου λέει ένας σαμάνος κι ένας οραματιστής.”

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πάσχουμε από εγωκεντρισμό. Αρχίζουμε κάθε πρόταση με το εγώ, ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, δεν υποχωρούμε, δεν συγχωρούμε και τα θέλουμε όλα δικά μας. Αρκεί να μας βολεύουν και να μας εξυπηρετούν.

Είμαστε τόσο αφοσιωμένοι με τις δικές μας “ανάγκες” και τα δικά μας θέματα που αγνοούμε πολλές φορές την ύπαρξη των άλλων. Σηκώνουμε το τείχος του εγώ και μας είναι αδύνατο να δούμε παραπέρα.

Ο δάσκαλος του δημοτικού μου, ως ένας πολύ σοφός άνθρωπος όπως διαπιστώνω μεγαλώνοντας, μας έλεγε ότι για να καταπολεμήσουμε αυτό το σύνδρομο, πρέπει να απαγορεύσουμε από τον εαυτό μας τη λέξη εγώ. Όταν αρχίζουμε μία πρόταση να βάζουμε κατευθείαν το ρήμα χωρίς το εγώ. Όταν εκφράζουμε κάτι, να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το εμείς γιατί τότε θα έχουμε και περισσότερες πιθανότητες αυτό που λέμε να έχει βάση. Όταν εκφράζεις τη γνώμη πολλών, έχεις μεγαλύτερη δύναμη από ότι αν εκφράζεις μόνο τη δική σου.

Επίσης σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα πριν δύο χρόνια, αν δεν κάνω, λάθος, μας είπαν: “Μόνος σου πας γρήγορα. Με τους άλλους πας ψηλά.”.

Μπορώ να σας αραδιάσω κεφάλαια επί κεφαλαίων, βιβλία επί βιβλίων, που λένε για το πόσο σημαντικό είναι να υπηρετούμε τους άλλους και ότι η καλύτερη μορφή ηγέτη είναι ο ηγέτης υπηρέτης.

Όμως πέραν από τα βιβλία, τις διδαχές και την επιχειρηματολογία, μία απλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι η εξής:

Πόσο ευτυχισμένος άνθρωπος θα γίνω μόνο με τον εαυτό μου;

Οι άλλοι είμαστε εμείς…

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s