Μία μαθηματική ημέρα – Μαρία Φραγκάκη

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της σταθεράς π και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

Το δεύτερο χρόνο που φοιτούσα στο μαθηματικό, η ιστορία του π ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που διάβασα, μέσα στην αναζήτησή μου να βρω αυτό που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αφού τα μαθηματικά απομακρύνονταν από τους στόχους μου.

Όλα ξεκίνησαν όταν διάβασα το εξής: “Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.“. Οι πρώτες έξι λέξεις αποδίδονται στον Πλάτωνα, ενώ τις υπόλοιπες 17 τις συνέταξε ο Νικόλαος Χατζηδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να περιγράψει τον αριθμό π.

Μου φαίνεται άξιο συζήτησης η ύπαρξη του Θεού μέσα από τα Μαθηματικά. Το π είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορεί να δώσει κανείς για την απεραντοσύνη που βιώνουμε και τις ελάχιστες πιθανότητες που έχουμε οι άνθρωποι να αποδείξουμε με μαθηματικούς όρους οτιδήποτε μας περιβάλλει.

Ένας μεγάλος ερευνητής σε ένα υπόγειο, με υπολογιστές και τεχνολογία που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ίσως έχει μία διαφορετική άποψη, αλλά εμένα μου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο να μπορούμε να περιγράψουμε την αγάπη, την πίστη, τον έρωτα, τον Θεό, με αριθμούς, παρά τις θεωρίες που βγαίνουν κατά καιρούς.

Όταν είχα πάει στον πνευματικό μου για πρώτη φορά και του είπα ότι πέρασα σε αυτή τη σχολή, γούρλωσε τα μάτια και μου είπε: “Να ψάξεις τον Θεό. Σε αυτόν τον χώρο είναι πιο εύκολο να τον κατανοήσεις γιατί οι ίδιοι οι αριθμοί είναι άπειροι, όπως και Εκείνος.”.

Όσο μεγαλώνω πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Θεός δημιούργησε τα μαθηματικά για να μπορέσουμε να επικοινωνούμε μαζί Του. Όσο πιο προσιτό μας γίνεται το άπειρο μέσα από τις μαθηματικές πράξεις, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε.

Μία σκέψη που είχα και μικρότερη είναι ότι αν οι άνθρωποι ήταν οι αριθμοί, θα ήταν πεπερασμένοι. Μετρήσιμοι.. Όμως μέσα μας έχουμε συμπλέγματα και μηχανισμούς που χρειάζεται να επινοήσουμε και άλλα μαθηματικά για να αποκωδικοποηθούν. Αυτό κι αν είναι θεϊκό.

Θα κλείσω με ένα “μαθηματικό” πρόβλημα.

Έστω ότι το π ηταν άνθρωπος. Ποιος θα ήταν;

Για τους αγαπημένους μου μαθηματικούς, που ισορροπούν μεταξύ των αριθμών και των αριθμήσιμων πραγμάτων.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: