Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Η επιλογή – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1999, έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Τον γνωρίσαμε κυρίως από την ταινία “Μάτια ερμητικά κλειστά”, όμως στο ιστορικό του έχει δεκάδες επιτυχίες.

Όταν τον ρώτησε μία δημοσιογράφος τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να μοιραστεί με τους θεατές, εκείνος είπε: “Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διαλέξει, παύει να είναι άνθρωπος.”

Η Ελλάδα είναι ένα – κατά κύριο λόγο – δημοκρατικό κράτος, που μπορούμε να περπατάμε και να πηγαίνουμε όπου επιθυμούμε ελεύθερα, να συναναστρεφόμαστε όποιους ανθρώπους θέλουμε και να λέμε – πάλι κατά κύριο λόγο – ό,τι θέλουμε. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις δικές μας επιλογές και να πορευτούμε με αυτές.

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερό μας όπλο. Η ελεύθερη βούληση στην οποία ούτε ο Θεός μπορεί να παρέμβει. Όταν συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που κρύβει η δυνατότητα της επιλογής, ίσως αλλάξουμε τη ζωή μας για πάντα.

Στο εκπαιδευτικό που παρακολούθησα στη Σερβία, άκουσα κάτι που ενώ στ’ αυτιά μου ήταν γνώριμο με πλήγωσε και με δυνάμωσε ταυτόχρονα. Μας είπαν: “Ο καθένας από εμάς σε αυτή την αίθουσα έχει ακριβώς τη ζωή που του αξίζει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και αυτό γιατί όλοι μας έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο με δικές μας επιλογές.”

Δεν φταίει το κράτος, η οικονομική κρίση, η οικογένεια, οι φίλοι, το περιβάλλον, οι σύντροφοι, ο άνεμος, η βροχή και τα βουνά. Φταίμε εμείς για οτιδήποτε μας συμβαίνει. Και μας συμφέρει όπως θα έλεγε και ο Νικόλας. Γιατί αν φταίμε εμείς, μπορούμε να το αλλάξουμε. Ενώ αν φταίνε όλα τα υπόλοιπα, έχουμε ελάχιστη δύναμη πάνω στα γεγονότα και συνεχίζουμε τη θυματοποίηση του εαυτού μας.

Πολλές επιλογές δεν είναι εύκολες, το παραδέχομαι. Όμως πάντα υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα. Πάντα. Πάντα. Νομίζω το χειρότερο συναίσθημα για κάθε άνθρωπο θα ήταν να έφτανε στο τέλος της ζωής του, να γύριζε πίσω και να λεγε: “Τι θα γινόταν αν..”.

Ας κάνουμε το “Τι θα γινόταν αν..”, λοιπόν, “Φαντάσου αν δεν το έκανα, πώς θα ήταν η ζωή μου.”.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s