Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ακούς; – Μαρία Φραγκάκη

Καλημέρα φίλοι μου,

Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου πέρασαν τη βαριά κουρτίνα του δωματίου μου και σηκώθηκα γεμάτη χαρά για την καθιερωμένη μου πρωινή ρουτίνα. Συνήθως, περνούν αρκετές ώρες αφού ξυπνήσω μέχρι να πω την πρώτη μου κουβέντα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς αν ήταν μία συνειδητή επιλογή ή αν απλά είχα μεγάλη ανάγκη για ηρεμία. Πάντως όταν αυτό ξεκίνησε, περίπου δύο μήνες πριν, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν άκουγα καλά!

Τι εννοώ;

Λοιπόν, σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της ακοής και με κάνει να αναρωτιέμαι.. Πόσο ακούμε στην πραγματικότητα; Τον εαυτό μας, τους γύρω μας, τα τραγούδια, τα πουλιά, τη θάλασσα, το τικ τακ του ρολογιού..

Είμαστε εθισμένοι να ακούμε τη δική μας φωνή.. Όχι τις σκέψεις μας. Μόνο τη φωνή μας. Κραυγές με την εξευγενισμένη μετάφραση της πραγματικότητάς μας, που πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια μέσα μας. Οι λέξεις μας είναι το ναρκωτικό του μυαλού μας. Μιλάμε για να καλύψουμε την ακοή μας και να γεμίσουμε το κεφάλι μας.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν ή είναι μπερδεμένοι ή χάνονται μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν ακούν τις λύσεις που υπάρχουν μέσα τους και απλά χρειάζονται μία σχετική ηρεμία και σεβασμό για να έρθουν στην επιφάνεια.

Όμως, πέραν του περιορισμού που θέτουν στον εαυτό τους να εκφραστεί, περιορίζουν και τους γύρω τους, μαζί με αυτούς και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Είναι τόσο ανυπόμονοι να πουν τη δική τους ιστορία, τη δική τους γνώμη, τις δικές τους εμπειρίες, τις δικές τους αλήθειες, που έχουν πάψει να ενδιαφέρονται πραγματικά για τον απέναντι που θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί τους ή για τη φύση που έχει ανάγκη να εναρμονιστεί με εκείνους και να τους προσφέρει τη γαλήνη που επιζητούν.

Μιλάω σε γ’ πληθυντικό, όμως όλοι το κάνουμε. Το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να το ελέγξουμε. Γιατί όταν ακούμε, μαθαίνουμε. Ενώ όταν μιλάμε, μαθαίνουμε αυτά που ήδη ξέρουμε..

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s