Η ειρήνη μέσα μας – Μαρία Φραγκάκη

vudapesth_eirhnhs_mikro

Σαν σήμερα, το 1958,  ο Άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.

Η σπουδαία αυτή αρετή που ακόμη και τον 21ο αιώνα δεν είναι αυτονόητη. Ξεσπούν πόλεμοι ολοένα και συχνότερα και τίποτα δεν είναι το ίδιο για τους ανθρώπους που τους βιώνουν. Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μάνες αποχωρίζονται τα παιδιά τους, οι κόποι μιας ζωής εξαφανίζονται, τα αγαπημένα μας πρόσωπα κινδυνεύουν, το ίδιο και το μέλλον της πατρίδας μας.

Εκτός από αυτή τη μορφή πολέμου, όμως, υπάρχει και ο πόλεμος μέσα μας. Τα θέλω με τα πρέπει, το όνειρο με την επιβίωση, η λογική με την καρδιά, το εγώ με το εμείς, ο θυμός με την αξιοπρέπεια, το σωστό με το λάθος. Διλήμματα που μας βασανίζουν είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Αυτό που πραγματικά αναζητούμε όλοι και όποιος το αποκτά ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος, είναι η ηρεμία. Η ηρεμία του πνεύματος. Η ειρήνη μέσα μας.

Συνήθως τη βλέπουμε σε ανθρώπους βαθιά πνευματικούς, που ζουν και σε ένα πιο απομακρυσμένο περιβάλλον από αυτό της πόλης και κάθε φορά που τους κοιτάς, ακτινοβολούν. Η ηρεμία έχει τέτοια ενέργεια που γίνεται αμέσως αντιληπτή.

Παρ’ όλ’ αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που την έχουν βρει μέσα στον θόρυβο που ζούμε και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εκείνοι που δίνουν χρόνο να μάθουν τον εαυτό τους και να τον κατανοήσουν, επενδύουν σε αυτόν μέσα από τη γνώση, έχουν δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον σπίτι τους και αποφεύγουν κάθε είδος αρνητισμού, κριτικής, κουτσομπολιού κτλ. Είναι συνειδητοποιημένοι απόλυτα με το τι θέλουν και εστιάζουν στις λύσεις. Συγχωρούν, αγαπούν και δίνουν.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά σε αυτή την ειρήνη και αυτό γιατί καλλιεργούν την αυτοκυριαρχία τους. Βλέπω ανθρώπους και αναρωτιέμαι. Δεν κουράστηκαν να είναι θυμωμένοι; Να είναι σε μία μόνιμη ένταση; Να τρέχουν σαν τους παλαβούς και να πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή;

Πάντα υπάρχει άλλη επιλογή.

Θα κλείσω με μία κινέζικη ρήση: “Ο εγωισμός λέει ότι όταν όλα πάρουν το δρόμο τους θα βρει ειρήνη. Το πνεύμα απαντάει ότι όλα θα βρουν το δρόμο τους όταν βρεις την ειρήνη μέσα σου.”

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: