Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Πρέπει (;) – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1564, έφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Άγγελος, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του γλύπτη και εξαγριωνόταν όταν τον αποκαλούσαν ζωγράφο.

Σχεδόν αυτοδίδακτος, αφού λόγω χαρακτήρα δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τους δασκάλους του. Πίστευε, όμως, ότι μόνο ότι αγαπάμε είμαστε ανοιχτοί να το δεχθούμε και να το μάθουμε γι’ αυτό και συνέχισε την μοναχική του πορεία.

Η ιστορία του αξίζει να διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα στο μάθημα των θρησκευτικών. Στο ίδιο μάθημα που μιλάμε για τον Θεό ως ιστορικό πρόσωπο και παραδίδονται κανόνες και εκκλησιαστικές διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία.

Ήταν μία προσωπικότητα που ανάμεσα στα πολλά που προσέφερε στον κόσμο, ένα από αυτά ήταν και η αγάπη του γι’ αυτό που δημιουργούσε. Είχε πει, μάλιστα: ‘’Αυτός που αγαπά, πρέπει να καταλυθεί απ’ τη φωτιά της αγάπης του.’’

Πόσο όμορφο είναι να ζεις με αυτή τη φωτιά μέσα σου. Να καίγεσαι και να πέφτεις ολοένα και πιο βαθιά. Να μη σε αφήνει να κοιμηθείς και να εξουσιάζει το μυαλό σου. Να έχεις ένα όραμα τόσο μεγάλο που να μην αντέχει να μένει μέσα στο μυαλό σου. Να σε κυνηγάει όπου πηγαίνεις και να βρίσκει ευκαιρίες να εκφράζεται σε οτιδήποτε σε περιβάλλει. Να είναι αυτό που θα σε κρατάει ζωντανό.

Αυτή η φωτιά ποτέ δεν μπορεί να σε καταστρέψει. Μόνο σε δοκιμάζει. Κανένας δεν πέθανε από αυτό που αγαπούσε κι αν έγινε και αυτό, ήταν ένας όμορφος θάνατος.

Ο χειρότερος εχθρός των ονείρων μας, αυτό που σβήνει τη φωτιά, είναι τα πρέπει. Αυτά τα πρέπει που καθορίζουν τη ζωή μας, αντί να τα καθορίζουμε εμείς. Τι σημαίνει πρέπει; Πώς πρέπει κάτι που δεν αγαπώ; Πώς πρέπει κάτι που με πιέζει; Πώς πρέπει κάτι που δεν θέλω και μου δημιουργεί άγχος;

Αν ασχοληθώ με αυτά που πρέπει, πότε θα δώσω χρόνο στο να δημιουργήσω τα δικά μου πρέπει; Γιατί άλλα επιβάλλει η δική μου καρδιά, άλλα η δική σου, άλλα των γονιών μας, των δασκάλων μας, των φίλων μας, άλλα των μοναχών στο Άγιο Όρος, των μοναχών του Θιβέτ και των καλογρεών στο μοναστήρι.

Ζούμε με δανεικά πρέπει. Με οδηγίες χρήσης. Με συνταγές, που θα έλεγε και ένα αγαπημένο μου πρόσωπο.

Όμως είναι διαφορετικό να διαβάζεις και να γνωρίζεις τα υλικά, να δοκιμάζεις και να κρίνεις και αλλιώς να μαγειρεύεις και να τρως ό,τι σου λένε.

Θα κλείσω με το μόνο πρέπει που θα ήθελα όλοι να ακολουθήσουμε και το οποίο έρχεται από τον Mahatma Gandhi: “Πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.”

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s