Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Η φωνή μέσα μας – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1857, έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Σολωμός. Εθνικός ποιητής της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία.

Μέσα στα πολλά που έχει γράψει, είναι και το παρακάτω:
“Άστραψε φως κι γνώρισαν ο νιος τον εαυτό του.”

Πολλές φορές νιώθω ότι ζούμε μηχανικά, σαν να έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα, όπως αυτά των υπολογιστών, και πατάμε run για να τρέξει και να εκτελέσουμε τις λειτουργίες. Άλλες, πάλι, νιώθω ότι ζούμε από υποχρέωση. Σαν να μη θέλουμε, αλλά χρωστάμε σε κάποιον κάτι και μένουμε εδώ. Είναι κι εκείνες οι φορές που ξυπνάμε με ένα σκοπό. Ή καλύτερα, που μας ξυπνάει ένας σκοπός.

Σε όποιο ταξίδι κι αν έχουμε επιλέξει να ζήσουμε, έχουμε πάντα μία συντροφιά. Όχι ιδιαίτερα συμπαθητική πολλές φορές, γιατί λίγοι εκτιμούν κάποιον που τους λέει μόνο την αλήθεια και ούτε η πιο εύκολη γιατί είναι συνεχώς αυστηρή και απαιτητική. Ο εαυτός μας.

Οι πληροφορίες που αναζητούμε και η επιβεβαίωση που ψάχνουμε έρχεται από μέσα μας, από εκείνον που ζει στο σώμα μας και θέλει να τον αφήσουμε να κινεί τα νήματα.

Δεν έχω δει τίποτα πιο ισχυρό σε αυτό τον κόσμο, από έναν άνθρωπο που ξέρει ποιος είναι και τι κάνει. Αυτοκυριαρχία, αυτοέλεγχος, αυτοσεβασμός, αυτοπειθαρχία, όραμα, στόχοι και πολλές αρετές που πλημμυρίζουν τη ζωή του.

Η πρώτη φορά που μου μίλησα, ήταν πάνω σε μία παρτίδα σκάκι. Ασυναίσθητα, μου βγήκε ως ανάγκη, γιατί δεν μπορούσα να επεξεργαστώ μόνη μου τόσες πληροφορίες. Μετά από τότε και με την ανακούφιση που ένιωσα, του μιλάω καθημερινά.

Στην αρχή όλα είναι περίεργα. Όμως η προσπάθεια αξίζει.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s