Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Που είναι ο Θεός; – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 2008, έφυγε από τη ζωή ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, ο Ινδός γκουρού, που έγινε γνωστός ως ο γκουρού των Μπιτλς και ο οποίος εισήγαγε τον διαλογισμό στη Δύση.

Όλο και πιο συχνά ακούμε για τον διαλογισμό, τη γιόγκα, το ρέικι και πολλές άλλες τεχνικές ή πρακτικές ή φιλοσοφίες ή ακόμη και θρησκείες για πολλούς.

Όλοι όσοι τις εξασκούν, νιώθουν μία χαλάρωση, μία ηρεμία, μία εναρμόνιση με το σύμπαν και μία σύνδεση με το θείο.

Προσωπικά είμαι λάτρης του διαλογισμού, όμως με μία διαφορετική προσέγγιση από εκείνους που υποστηρίζουν ότι σε απομακρύνει από το Θεό. Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πιστεύω πολύ στο Θεό. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος που πίστευε μόνο ότι έβλεπε, γιατί από μικρή συνειδητοποίησα ότι ούτε την αγάπη τη βλέπω. Μπορώ να κατανοήσω μόνο το παραγόμενο αποτέλεσμα. Όμως δεν είδα ποτέ την αγάπη ως αγάπη. Την ένιωσα. Κάπως έτσι και με τον Θεό.

Επίσης, ο Θεός δεν έχει να κάνει με δόγματα, με την Εκκλησία, με τους ιερωμένους κτλ. Ο Θεός κατοικεί στην πίστη μας. Ο καθένας από εμάς είναι ο εκπρόσωπος αυτής της πίστης. Όπως και με την αγάπη. Πολλοί λένε ότι αγαπούν τη γυναίκα τους, όμως την περιφρονούν και τη χτυπούν ενίοτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η αγάπη γενικά στον κόσμο.

Καταλαβαίνω, βέβαια, και τους πραγματιστές, τους ρεαλιστές και τους ανθρώπους της επιστήμης, που τους κυνηγάει η ματαιοδοξία να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει τίποτα θεϊκό και ανώτερο. Ακόμη κι εκείνους που θεωρούν ότι οι θρησκείες φτιάχτηκαν για να ελέγξουν τις μάζες και ο Θεός είμαστε εμείς. Τους καταλαβαίνω γιατί ο Θεός μας έδωσε την ελεύθερη βούληση να επιλέξουμε να βάλουμε τους εαυτούς μας πάνω από εκείνον.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, της απόλυτης θρησκευτικής σύγχυσης, δεν λείπουν και εκείνοι που “τρώγονται” με τις πρακτικές που έφερε η Ασία στη Δύση. Θεωρίες συνωμοσίας, μισές αλήθειες, ράδιο αρβύλα και πολλά άλλα. Το έχουμε ξαναπεί, εξάλλου. Οι άνθρωποι πιο εύκολα κρίνουν από ότι κάνουν.

Γι’ αυτό θα γυρίσω ξανά στον διαλογισμό. Όπως και ο Θεός, ο διαλογισμός είναι καθαρά βιωματικός. Για μένα είναι μία μεγάλη προσευχή. Ένας τρόπος να αποφορτίζομαι και να φεύγει η ένταση της ημέρας. Να συνδέομαι με τις βαθύτερες ανάγκες μου και με τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για μένα. Να ξεφορτώνομαι όλη τη φασαρία του κόσμου και να ψάχνω τις λύσεις μέσα μου.

Οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει βοηθήσει σε σημείο που δεν το περίμενα -αν και ακόμη δεν είμαι απόλυτα συνεπής στη συχνότητά του-. Με έχει σώσει από βεβιασμένες αποφάσεις, μου προσφέρει έναν υπέροχο ύπνο, μου διδάσκει την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση και έχει μειώσει πολύ την ένταση των αντιδράσεων μου.

Συμφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να επιλέξεις πολύ σοφά τους γύρω σου γιατί ο καθένας είναι μία ξεχωριστή προσευχή. Γι’ αυτό δεν θα δοκίμαζα ποτέ κάτι τόσο εσωτερικό με έναν άλλον άνθρωπο.

Θα κλείσω πάλι με ένα απόσπασμα από την ταινία “Το ταξίδι του ειρηνικού πολεμιστή.”:

“Όλοι σου λένε τι να κάνεις και τι είναι καλό για σένα. Δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις. Θέλουν να πιστέψεις τις δικές τους.”

Βρείτε τις δικές σας αλήθειες.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s