Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ο Έλληνας πίσω από τον Αϊνστάιν – Μαρία Φραγκάκη

KA

«Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς που έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την επιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος» είπε για τον Καραθεοδωρή, ο οποίος σαν σήμερα το 1950 έφυγε από τη ζωή, ο Γερμανός μαθηματικός Oskar Perron.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι από τους κορυφαίους μαθηματικούς που γνώρισε αυτός ο κόσμος και εκείνος ο οποίος είχε αναπτύξει μία βαθιά φιλία με τον Αϊνστάιν και πολλοί λένε ότι συζητούσαν στις επιστολές τους για τη θεωρία της σχετικότητας.

Είναι ένας επιστήμονας για το οποίον δεν μου είπαν στο σχολείο. Η μητέρα μου, όμως, φρόντισε να μου τον αναφέρει πολλάκις γιατί τιμάει την επιστήμη που και η ίδια υπηρετεί και δεν την έβιαζε να βγάλει την ύλη, παρά μόνο να μιλήσει γι’ αυτό που αγαπά. Και όταν μιλάς γι’ αυτό που αγαπάς, πάντα έχεις κάτι χρήσιμο να πεις.

Μέσα στα πολλά για εκείνον διάβασα ότι όταν διορίστηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του ανατέθηκε η διδασκαλία των Μαθηματικών στους πρωτοετείς φοιτητές της Χημείας!

Δεν μου έκανε και μεγάλη εντύπωση για να είμαι ειλικρινής, όπως δεν μου κάνει και το γεγονός ότι τόσο λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Ούτε που αποφασίζουν να μη γυρίσουν. Μια Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της.

Θα γυρίσω στο θέμα της παιδείας. Θα γυρνάω ξανά και ξανά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάποιοι δεν θέλουν να αποκτήσουμε παιδεία. Μόνο γνώσεις. Άχρηστες γνώσεις, σκόρπιες γνώσεις, ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η προσωπικότητά μας, η κριτική μας σκέψη, να αναδειχθούν οι κλίσεις μας, να αναρωτηθούμε, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε.

Θέλω να γυρίσω στο κρυφό σχολειό. Εκεί που μάθαιναν γράμματα και μιλούσαν για το Θεό, για την ελευθερία, για τις αρχές μας, για την οικογένεια, για τα όνειρα. Τώρα που πήγαν όλα αυτά; Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τότε; Ίδιες είναι απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Θα κάνω μία ερώτηση σε όλους τους γονείς. Αν τα χρήματα που δίνατε στα φροντιστήρια, τα μαζεύατε και το παιδί αντί για 15-18 ώρες την εβδομάδα έξτρα μαθήματα, μάθαινε ξένες γλώσσες, πήγαινε στίβο να φτιάξει το σώμα του, ταξιδεύατε με τα ίδια χρήματα για να γνωρίσει νέους πολιτισμούς, παρακολουθούσατε μαζί σεμινάρια, διαβάζατε βιβλία και παίζατε, θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένο; Περισσότερο ή λιγότερο χαρούμενο; Με τέτοια παιδεία και εμπειρία που θα έχει λάβει, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα ακολουθήσει αυτό το οποίο θέλει και θα πετύχει; Γιατί με όλα τα παραπάνω έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες πρώτον να ξέρει τι θέλει και δεύτερον να είναι ψυχικά ήρεμο να το διεκδικήσει.

Αφού δεν μας φτάνει το σχολείο, γιατί το έχουμε; Ουσιαστικά οι καθηγητές, πλην εξαιρέσεων, βρίσκονται στα σχολεία για να απασχολούν τα παιδιά κάποιες ώρες. Αφού και τα ίδια ξέρουν ότι θα τα μάθουν καλύτερα στο φροντιστήριο, τι να το κάνουν το σχολείο; Γιατί όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: “Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις.”.

Συνειδητοποιούμε ότι εμείς συντηρούμε αυτό το σύστημα;

Τα σχολεία είναι ναοί. Οι ναοί του πνεύματος. Και οι δάσκαλοι, οι πνευματικοί γονείς μας.Ή έτσι θα ήθελα να είναι. Έτσι ονειρεύομαι να γίνει. Κι έτσι θα προσπαθήσω να διαμορφωθεί.

Έδωσα αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μου σε ένα από τα ταξίδια μου στη Βουδαπέστη. Διασχίζαμε τον Δούναβη και βλέπαμε φωτισμένα τα μεγαλόπρεπα κτήρια της πόλης. Τόσο αριστοκρατικά και πολλά υποσχόμενα.

tumblr_inline_o1wtlvfZr91tkfn0y_500

Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία όσο ήμουν μέσα στη βάρκα. Κάπως έτσι φαντάζομαι τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας. Κοσμήματα. Κέντρα πολιτισμού. Μέσα σε κάτι τέτοια κτήρια νιώθω ότι αλλάζει ο κόσμος. Μέσα σε κάτι τέτοια κτήρια γεννιούνται ο Καραθεοδωρή και ο Καρυωτάκης.

Θα κλείσω με κάτι που είπε ο Allan Bloom:
“Η παιδεία είναι η μετάβασή μας από το σκοτάδι στο φως.”

Ας μην κρατάμε κλειστό το διακόπτη..

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s