Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Οι καθημερινοί σούπερ ήρωες – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα συνέβησαν πολλά. Περισσότερα από όσα περίμενα. Η κάθε μέρα με εκπλήσσει τόσο θετικά και πέραν των γνώσεων που μου προσφέρει, μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνώ μαζί σας. Να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα που δεν θα είχαμε ίσως άλλη ευκαιρία να το κάνουμε.. ή αφορμή. Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με αυτή την ανάγκη.

Σε μία συνομιλία που είχα πριν κάτι μέρες με έναν πολύ καλό μου φίλο, μου είπε «Να μιλάς για τους ζωντανούς. Οι νεκροί τελειώσαν πια. Αυτοί που παλεύουν τώρα τη ζωή είναι το πιο δυνατό παράδειγμα.». Φυσικά, όπως και οτιδήποτε μου συμβαίνει –ακόμη κι αν δεν το δείχνω-, με προβλημάτισε.

Αποφάσισα, λοιπόν σήμερα, να γράψω για όλους εσάς, για τους καθημερινούς σούπερ ήρωες, όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου. Για όλους εσάς, που σαν σήμερα συνέβη κάτι.. Μικρό ή μεγάλο. Η γέννηση σας, ο ερχομός ενός παιδιού, η δουλειά των ονείρων σας, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ. Κάτι έγινε. Το θυμάστε;

Την απάντηση την ξέρω και την συνειδητοποίησα μόλις χτες σε μία σχετική συζήτηση που είχα.

Αφήνουμε τις μέρες να περνούν.. Να περνούν, χωρίς να αναρωτιόμαστε “Τι έγινε σήμερα;”. “Τι πέτυχα;”, “Τι μου έφερε η ζωή για το οποίο είμαι ευγνώμων;”, “Τι έμαθα;”.

Σε ένα σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει, από τα πρώτα κιόλας, άκουσα κάτι που άρχιζα να εφαρμόζω πολύ αργότερα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από μέσα μου. Ο εκπαιδευτής, λοιπόν, είπε: “Μη διαγράφετε απλά ημέρες από το ημερολόγιο. Πάντα κάτι γίνεται για να θυμάστε το σήμερα. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, κάντε το. Γιατί το σήμερα δεν δίνει δεύτερες ευκαιρίες.”

Μέχρι τώρα έχω βρει αρκετούς τρόπους για να μπορώ να απολαμβάνω τη ζωή και να παίρνω ό,τι μου δίνει και σας παραθέτω κάποιους από αυτούς.

Βασικό πρώτο βήμα είναι η ευγνωμοσύνη και μάλιστα η καθημερινή ευγνωμοσύνη. Δεν γίνεται να δω το φως της ημέρας και να μην ευχαριστήσω το Θεό γι’ αυτό το δώρο. Ό,τι κι αν μου φέρει η μέρα, είμαι ζωντανή για να το αντιμετωπίσω. Γεμίζω τον εαυτό μου με δεκάδες λόγους για να είμαι ευγνώμων και συνεχίζω να το κάνω για όλη μου την ημέρα από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Νιώθω ότι η ζωή είναι κάτι προσωποποιημένο. Μου δίνει κάτι κι εγώ το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να πω ευχαριστώ.

Για να γίνει τώρα αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσω τι μου δίνει και για να το κάνω πρέπει να είμαι παρούσα. Τι εννοώ; Οι περισσότεροι ανταλλάζουμε μηχανικά χαιρετισμούς, τρώμε ρομποτικά, είμαστε με τους φίλους μας και μας αποσπά ο διαδικτυακός μας φίλος, μιλάμε και σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μετά…Ζούμε κάπως αργοπορημένα δεν νομίζετε;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προσόν από το να ζεις αυτή και μόνο τη στιγμή. Αφοσιωμένος σε ό,τι κάνεις εδώ και τώρα. Αν θέλεις να σκεφτείς κάτι άλλο ή να κάνεις κάτι άλλο από αυτό που κάνεις, γιατί να κάνεις και τα δύο; Γι΄αυτό οι άνθρωποι δεν ερωτεύονται παράφορα, δεν γίνονται έξπερ σε κάτι, δεν δημιουργούν καρδιακές φιλίες, δεν γεύονται το φαγητό τους και νιώθουν ότι η ζωή τους έχει φασαρία. Είναι γιατί δεν δίνουν προσοχή.

Τέλος, προσέχω πάρα πολύ τις συναναστροφές μου και με ποιους ανθρώπους περνάω χρόνο. Οι αρνητικοί, οι γκρινιάρηδες, οι μίζεροι και οι κλέφτες ονείρων δεν έχουν χώρο στη ζωή μου. Θέλω ανθρώπους με όνειρα, με στόχους, με θετική ενέργεια και χαμόγελο που θα με τραβήξουν μαζί τους. Αν ήταν η τελευταία σας ημέρα πάνω στη γη με ποιους θα θέλατε να μιλήσετε και να ανταλλάξετε τις σκέψεις σας; Αφού τους ξέρετε, βάλτε τους στην καθημερινότητά σας και ανοίξτε την πόρτα στους υπόλοιπους για να αποχωρήσουν.

Το σημερινό, λοιπόν, άρθρο ήταν με αφορμή εσάς και ό,τι σας συνέβη όχι σαν σήμερα, αλλά μέχρι σήμερα. Τους ζωντανούς, όπως θα έλεγε και ένας δικός μου σούπερ ήρωας, που θα είστε τα παραδείγματα του μέλλοντος. Μπορεί όχι για κάποιο μεγάλο ιστορικό ή συγγραφέα, αλλά για τα παιδιά σας και το περιβάλλον σας.

Κάντε την κάθε μέρα προϋπόθεση για ένα ηχηρό σαν σήμερα. Να θυμάστε τα λόγια του Αριστοτέλη και να πορεύεστε με αυτά.

“Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα.”

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από την αγαπημένη μου ταινία “Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή”.

-Που είσαι; -Εδώ
-Τι ώρα είναι; -Τώρα
-Τι είσαι; -Αυτή η στιγμή

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s