Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Οι νότες μας – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1756, γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου κάθε ορχήστρας.

Ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο.

Έργα του ακούγονται όχι μόνο στις αίθουσες συναυλιών, αλλά και σε ασανσέρ, εμπορικά κέντρα, αίθουσες χειρουργείων και ως ηχητικά σήματα από κινητά τηλέφωνα. Η μουσική του έχει και «μαγικές» ιδιότητες.Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των παιδιών.

Ο Μότσαρτ έβλεπε πάντα τον κόσμο μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων του και αυτά ακριβώς επιστράτευσε ως κύρια πηγή της δημιουργίας του. Με άλλα λόγια πήγαινε με την καρδιά του.

Θα ήθελα να σταθούμε εκεί. Ένας άνθρωπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιοφυΐα της μουσικής, δημιουργούσε εμπνευσμένος από τον εσωτερικό του κόσμου. Εμείς τότε γιατί βάζουμε τη λογική πάνω απ’ όλα;

Καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας με βάση την ψυχρή λογική, αφήνουμε τον εγωισμό να μας κυριέψει, ενώ τα συναισθήματά μας είναι τελείως διαφορετικά, δεν δείχνουμε αυτά που αισθανόμαστε στους ανθρώπους που αγαπάμε.. Τι κάνουμε τότε; Μέχρι που μπορεί να μας φτάσει το μυαλό μας;

Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω κάτω έχουμε το ίδιο iq, του μέσου ανθρώπου που λένε, θα διαφέραμε σε πολύ λίγα πράγματα. Αυτό, όμως, που μας ξεχωρίζει είναι ο ψυχισμός μας. Αυτός τροφοδοτεί το μυαλό, όταν πια έχουμε ξεπεράσει τις αντοχές μας. Αυτός δίνει την έμπνευση, τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αφοσίωση.

Η ζωή μας είναι μουσική. Νότες που συνθέτουμε και τις ακούμε στην καθημερινότητά μας. Κάποιοι αναπαράγουν μεγάλες συμφωνίες και κάποιοι άλλοι μοιρολόγια. Εκεί διαφέρουμε..

Θα τελειώσω με μία φράση του Che Quevara:
“Κι αν αξίζει τον κίνδυνο παίζω και το τελευταίο κομμάτι της καρδιά μου.”

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s