Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα – Μαρία Φραγκάκη

«Θεωρώ πιο γενναίο εκείνον που κυριαρχεί στα πάθη του από εκείνον που κυριαρχεί στους εχθρούς του. Η δυσκολότερη νίκη είναι εκείνη ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό»

Αριστοτέλης

Σαν σήμερα το 1906, γεννιέται ένας από τους πιο ξεχωριστούς για μένα συγγραφείς της Ελλάδας, ο Μενέλαος Λουντέμης. Έγραψε το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ολόκληρο, το “Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα”.

Σας παραθέτω ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα του βιβλίου..

«…ο Μέλιος απ’ τη θέση του έμεινε άφωνος. Ύστερα, άρχισε σιγά σιγά να καταλαβαίνει…Κάποιοι άνθρωποι που δεν ήξερε ποιοι, ούτε για ποιο λόγο, σκάβανε ανάμεσα απ’ τους ανθρώπους χαντάκια, σήκωναν αξεπέραστα βουνά. Ποιοι ήταν και γιατί το κάνανε; Ένα μόνο καταλάβαινε. Ότι σ’ αυτή τη ζωή είχε ο καθένας τη θέση του, που δεν ήταν όμοια για όλους. Τώρα, ποιος ήταν αυτός που μοίραζε τις θέσεις;…Μήπως ο Θεός; Μα οι μεγάλοι, εξόν από τ’ άλλα κακά που κάνανε, κάνανε και τούτο: Φτιάξανε το Θεό σύμφωνα με το μπόι τους και δεν περίσσευε Θεός για παιδιά.

Του ‘ρθε να ξεφωνίσει. Να ξεφωνίσει την αδικία. Ύστερα έσφιξε τα χέρια του. Και τότε, ανακάλυψε ότι η μόνη δύναμη, που μπορούσε να στηρίζεται, ήταν μες τα χέρια του.

Ήταν ο εαυτός του. Ο μικρός φτωχός, εαυτός του. Κανένας άλλος.

Το παιδί συνέχισε ολομόναχο το κλάμα του…

Πήχτωνε το βράδυ.Λιγόστεψε κι ο αχός απ’τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαμπάδες τ’ ουρανού.Όλα ήταν γάλα…γάλα…λουλάκι…και σπίθες. Το ποτάμι μουρμούριζε μες στον ύπνο του κρυφά παραμιλητά.Το παιδί εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε…ολόκληρο το βράδυ.Έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι…αυτό που θα ιστορήσει στο άλλο του βιβλίο το κατοπινό.

Την αυγή ξεκίνησε.Ήταν παρηγορημένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ’ άστρα. Να τα μετρήσει όλα….σιγά σιγά…ένα…ένα…όλα…

Και τα βρήκε σωστά.»

Τα χέρια μου έχουν μείνει ανήμπορα πάνω στο πληκτρολόγιο γιατί όταν ένα παιδί βρίσκει σωστά τ’ αστέρια, ο κόσμος αλλάζει.

Είναι πολλές οι φορές που αναλογίζομαι τον μικρό Μέλιο, ο οποίος μου θυμίζει πάντα κάτι πολύ σημαντικό. Ότι έχει σημασία να ζούμε οτιδήποτε μας προσφέρει η ζωή.

Ξέρω ότι έχουμε μιλήσει αρκετές φορές ήδη για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, να μην το βάζουμε κάτω, να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, να μην ακούμε τι μας υποδεικνύουν άλλοι και πολλά άλλα παρόμοια. Ζωτικής σημασίας για το ποιοι είμαστε και που πάμε.

Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι να ζούμε ό,τι συμβαίνει. Σωστή στάση ζωής δεν σημαίνει ότι είμαι αναίσθητος με την ταμπέλα του θετικού και όλα είναι λουλούδια και αγάπες και προχωράω. Ούτε ότι απαγορεύεται να κλάψω, να στεναχωρηθώ, να θυμώσω ή να σκεφτώ κάτι αρνητικό.

Η σωστή στάση είναι να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα, τόσο για να νιώθουμε ευγνώμονες για τις όμορφες στιγμές, όσο και για να μαθαίνουμε από τις πιο προκλητικές.

Προσοχή, όμως… Το “ζω μία αρνητικά φορτισμένη στιγμή” δεν σημαίνει ότι την αφήνω να με εξουσιάσει. Παίρνω απλά αυτό που έχει να μου δώσει. Μαθαίνω, μεγαλώνω, ψηλώνω και πάντα μα πάντα προχωράω. Και προχωράω σημαίνει αφήνω το παρελθόν. Κανένας δεν προχωράει όταν είναι δέσμιος του παρελθόντος, όπως κανένας δεν περπατάει στο δρόμο κοιτώντας πίσω.

Η ομορφιά μας κρύβεται στις στιγμές που νιώθουμε ότι χάνουμε την αυτοκυριαρχία μας. Σαν ένα κουτάκι μέσα μας που διαστέλλεται σε κάθε τέτοια περίσταση. Μην το αφήσετε να σκάσει..

Γράφει ο Πλάτων στους Νόμους :

Κλεινίας: Η πρώτη και μεγαλύτερη νίκη από όλες για κάθε άνθρωπο είναι εκείνη που μπορεί να πετύχει πάνω στον εαυτό του. Αντίθετα, πολύ χειρότερο και ταπεινωτικό είναι να νικιέται κανείς από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η μάχη είναι καθημερινή. Όμως τ’ αστέρια είναι πάντα εκεί. Ας μη τα ξεχνάμε..

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s