Η ζωή μια ζωγραφιά – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα το 1942 ο Αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει τον περίφημο πίνακά του «Nighthawks», ο οποίος προβλημάτισε αρκετά τον κόσμο της εποχής γιατί έθιγε μία δυσμενή κοινωνική κατάσταση των Αμερικάνων.

Η αλήθεια είναι ότι πριν την έρευνά μου δεν είχα ακούσει για εκείνον, ούτε για τους πίνακές του. Παρ’ όλ’ αυτά αποδείχθηκε μία άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και πηγή έμπνευσης για το σημερινό άρθρο. Ένα άρθρο κάπως διαφορετικό από τα άλλα λόγω έντονης προσωπικής μου εσωτερικής αναζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

“Ολόκληρη η απάντηση βρίσκεται στους πίνακές μου.”
Αυτό είπε ο Χόπερ όταν τον ρώτησαν για τον εαυτό του.

Μου πήρε ώρα να συνειδητοποιήσω πόσο αλήθεια είναι. Η αλήθεια κρύβεται τόσο στο τι δίνουμε στον κόσμο, αλλά και στο πως μας βλέπει εκείνος. Όμως και τα δύο είναι άκρως συνδεδεμένα.

Όπως μου έλεγε ο πνευματικός μου, ποτέ κανένας δεν βλέπει κάτι που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ή που δεν έχει μέσα του. Αντίστοιχα και κάποιος δεν μπορεί να το δώσει όταν δεν έχει τη γνώση.

Θα αναφέρω ένα ακραίο παράδειγμα, όμως αρκετά αντιπροσωπευτικό.

Υπάρχει μία φυλή στην Αφρική, η οποία δεν γνωρίζει τη λέξη δολοφόνος. Είναι μία λέξη και μία έννοια παράλληλα, για την οποία δεν έχουν καμία απολύτως γνώση. Έτσι, κανένας δεν σκότωσε ποτέ κανέναν.

Που θέλω να καταλήξω;

Δεν είμαστε μόνο τα αποτελέσματά μας και οι επιλογές μας.. Είμαστε και αυτό που βλέπουμε στους άλλους.

Αυτό που εννοούσε ο Χόπερ πιστεύω, είναι ότι ο ίδιος αντικατοπτρίζει στον καμβά τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του. Ο καθένας από εμάς, όμως, θα κάνει μία δική του ανάλυση, βάση του τι είναι και θέλει να πιστεύει εκείνος, παρά του ποιος είναι ο Χόπερ.

Μου θυμίζει ένα μάθημα που είχαμε στο σχολείο. “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”. Σε αυτό το μάθημα συζητούσαμε τουλάχιστον ολόκληρη την εβδομάδα για το “τι θέλει να πει ο ποιητής;” και είχα πάντα μια βαθιά πεποίθηση ότι ο ποιητής ποτέ δεν ήθελε να πει αυτό!

Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να κάνουμε στον εαυτό μας από το να τον απαλλάξουμε από το τι θα πει ο κόσμος. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε εκείνον με απόλυτη αλήθεια και ειλικρίνεια. Όπως έκανε και ο σημερινός μας ζωγράφος με τους πίνακές του.

Έτσι και αλλιώς, αν είσαι χοντρός, είσαι χοντρός. Αν είσαι αδύνατος, είσαι πολύ αδύνατος. Αν είσαι ψηλός, είσαι πολύ ψηλός και θα πεθάνεις νωρίς. Αν, πάλι, είσαι κοντός, είσαι στούπος. Αν πετύχεις, είσαι τυχερός. Αν δεν πετύχεις, είσαι αποτυχημένος. Αν βγάλεις λεφτά είσαι του συστήματος. Αν δεν βγάλεις λεφτά, είσαι τεμπέλης.

Ο κόσμος πάντα θα λέει. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Να θυμάστε ότι αν αρχίσετε να δίνετε σημασία, η γνώμη τους θα εξαπλωθεί σαν ιός μέσα σας και θα καταλήξετε χωρίς να το καταλάβετε, να γίνεστε ίδιοι με εκείνους και παντελώς αποπροσανατολισμένοι από το δικό σας σκοπό.

Η συμβουλή μου είναι να νιώθετε συμπόνια για όλους όσους ψάχνουν κάτι αρνητικό να πουν. Όπως είχε πει και ο Αβραάμ Λίνκολν: “Οι άλλοι θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς υπό άλλες συνθήκες.”. Οπότε γεμίστε τον εαυτό σας με αγάπη. Εξάλλου η καλύτερη απάντηση είναι πάντα η ευτυχία..

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: