Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ο Αλέξανδρος… – Μαρία Φραγκάκη

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις 6 Δεκεμβρίου του 2008.. Εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τα πυρά ενός ειδικού φρουρού. Σαν σήμερα το 2010 αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη του, στην οποία αποφασίστηκε ότι είναι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Δεν θα αναλύσω την ιστορία, ούτε θα μιλήσουμε για πολιτική και εξουσία.
Μόνο για εκείνον που ήταν μικρός με πολλά όνειρα.

Σταμάτησα να πηγαίνω στις πορείες, γιατί θυμάμαι μια Ελλάδα να καίγεται και τα παιδιά της ηλικίας μου τότε, που ήμασταν πάνω κάτω στην ίδια ηλικία με τον Αλέξη, να κλαίμε και να του γράφουμε γράμματα γιατί θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς.

Το θυμάμαι σαν χτες… Φωνές, καπνοί, σπρώξιμο, συλλήψεις, τρέξιμο, φωτιές, αγωνία, θυμός, αγανάκτηση… Ένας λαός που έβραζε. Θυμάμαι που υπερασπιζόμασταν με πάθος: “Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει”… 15 χρονών παιδιά που αναζητούσαν εκδίκηση. Σε αυτή την ηλικία κάναμε καταλήψεις με ανορθόγραφες κόλλες που έγραφαν “Η εκδρομή του σχολείου να μην γίνεται στο προαύλιο” και ξαφνικά μάθαμε την εκδίκηση. Έπρεπε με κάποιον να τα βάλουμε… Κάποιον να κατηγορήσουμε και να πούμε “Αυτός φταίει”… Και μετά τι;

Ε μετά δεν ξέραμε….

Ποιος ξέρει σε αυτή την ηλικία; Ποιος καταλαβαίνει; Μία ολόκληρη γενιά ποτίστηκε με δηλητήριο. Γιατί στις 6 Δεκεμβρίου γίναμε η γενιά του Αλέξη. Μέχρι και μία ημέρα πριν ήμασταν η γενιά του υπολογιστή, του κινητού, του ωχαδερφισμού, της πάρτης μας.. Την επομένη, πάλι, γίναμε αναρχικοί, μπαχαλάκιδες και τσογλάνια.

Κάπως έτσι πάνε τα πράγματα… Τα κανάλια βρήκαν θέματα για αρκετούς μήνες μετά το περιστατικό, περιέγραψαν με λεπτομέρειες την οδύνη της μάνας, είχαν άμεση ανταπόκριση με την κηδεία του Αλέξη και μάλιστα συνοδευόμενη από μια περιγραφή λες και παρακολουθούσαμε αγώνα ποδοσφαίρου, τον έκλαψαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί, έριξαν σε κάποιον τις ευθύνες και πολύ όμορφα και ωραία το έργο συνεχίστηκε. Και μετά αναρωτιόμαστε τι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα.

Η απάντηση θα είναι πάντα ίδια. Εμείς… Γιατί οι ίδιοι δημοσιογράφοι είναι τώρα στην τηλεόραση, γιατί οι ίδιοι πολιτικοί μας κυβερνούν, αλλά αυτή τη φορά αριστερά (!), γιατί δεν είδα κανέναν να τα βάλει με το σήριαλ “Το αγγελούδι ο Αλέξης” που παιζόταν όλη μέρα στην τηλεόραση με σαπουνοπερικά στοιχεία και μεγάλα νούμερα, γιατί ρίξαμε την ευθύνη στους άλλους και δεν την αναλάβαμε εμείς.

Ο Άνθρωπος στο ΝηΣί λέει:
“Το πρώτο βήμα για αριστουργηματικά αποτελέσματα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη”

Η απάντηση κρύβεται πάντα στον εαυτό μας και στις ερωτήσεις που του κάνουμε. Όταν φταίμε εμείς έχουμε και τη δύναμη να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Προγραμματιζόμαστε να βρίσκουμε λύσεις και όχι να καταφεύγουμε σε δεικτικές αναθέσεις ευθυνών.

Αυτό που θα συμβούλευα τον καθένα είναι να μην ξεχνάει τα γεγονότα, ούτε να ησυχάζει το πνεύμα του όταν βρίσκει τον φταίχτη. Αλλά να τιμάει τα βιώματά του και τις εμπειρίες του με τρόπο που θα τον βελτιώσουν.

Νομίζω και ο Αλέξης αυτό θα ήθελε. Να αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής σκέψης και ενός προβληματισμού που θα αλλάξει μετά από χρόνια τα δεδομένα, παρά μια βίαιη αντίδραση που θα ξεθυμάνει και θα ξεχαστεί.

Στη γενιά μου, όπως και αν ονομάζεται, ο Αλέξης πρέπει να ζει κάθε μέρα μέσα μας και όχι μία φορά το χρόνο στους δρόμους. Γι’ αυτό στις 6 Δεκεμβρίου δεν θα γράψω για εκείνον. Θα γράψω για κάτι που θα ήθελε να διαβάσει.

Να θυμάστε..

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να αλλάξει η ζωή μας. Αυτά τα δευτερόλεπτα μπορεί να είναι τα επόμενα. Και θα αλλάξει αν γίνουμε κύριοι του εαυτού μας και αποφασίσουμε ότι εμείς ορίζουμε τη ζωή μας και όχι οι συνθήκες.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s