Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ένας Έλληνας οραματιστής – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 2003, ο Νίκος Μαγγίτσης φτάνει στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς, διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Νότιος Πόλος ήταν μια σημαντική πρόκληση, αφού “έως σήμερα δεν έχει φτάσει ως εκεί, πεζός, άλλος Έλληνας”.

“Από τη στιγμή που βρέθηκα εκεί, θα το έκανα οπωσδήποτε”, λέει. Κάπως έτσι το είχε θέσει και ο Έντμουντ Χίλαρι όταν τον ρώτησαν γιατί ανέβηκε στο Έβερεστ: “Μα, επειδή υπάρχει…”

Όμως, αυτό για τον οποίο τον ξέρουμε, είναι η αποστολή “7 Summits” που έφερε εις πέρας, δηλαδή η κατάκτηση των 7 υψηλότερων κορυφών κάθε ηπείρου.

Δήλωσε: “Από το 2003, που έβαλα σκοπό της ζωής μου να κάνω τις 7 Κορυφές, αυτό είχα συνέχεια στο μυαλό μου: Ότι θα ήμουν ο πρώτος  Έλληνας που θα το κατόρθωνε. Δεν μου αρέσει να έρχομαι δεύτερος”.

Μπορούμε να πούμε ότι είχε πάθει εμμονή. Αλλά μια γλυκιά και όμορφη εμμονή. Ό,τι κι αν έκανε έβλεπε τις 7 κορυφές.

Ο Les Brown, ένας από τους καλύτερους ομιλητές και παρακινητές, λέει: “Τον στόχο μας τον πετυχαίνουμε δύο φορές. Μία στο μυαλό μας και μία στην πραγματικότητά μας.”

Όλοι όσοι θέτουν υψηλούς στόχους χρησιμοποιούν την τεχνική του οραματισμού για να τους πετύχουν. Εξάλλου, τίποτα δεν ζωντανεύει, αν πρώτα δεν το δημιουργήσουμε στο κεφάλι μας.

Πώς λειτουργεί, όμως, αυτή η μέθοδος της νοερής απεικόνισης;

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος νους είναι ένα “εργοστάσιο” παραγωγής σκέψεων. Οι σκέψεις αυτές εκπέμπονται με μορφή κυμάτων στο περιβάλλον γύρω μας και λειτουργούν ως μαγνήτης, ο οποίος έλκει τα άτομα και τις καταστάσεις, έτσι ώστε να συμπληρωθεί το κάθε puzzle της κάθε σκέψης.

Αυτό μας οδηγεί και επιστημονικά στο συμπέρασμα ότι η “τύχη” και οι “συμπτώσεις” είναι πολύ καλοδουλεμένες δικαιολογίες στο μυαλό μας, οι οποίες αναθέτουν την ευθύνη κάπου αλλού και όχι σε εμάς, γι’ αυτά που μας συμβαίνουν.

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, για κάποιο σκοπό που μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και να επηρεάσουμε απλά αλλάζοντας τις σκέψεις μας.

Ο μηχανισμός είναι απλός. Οι σκέψεις που κυριαρχούν μέσα στο κεφάλι μας για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι αυτές που υλοποιούνται στην πραγματικότητά μας.

Αναλογιστείτε το εξής:

Όλοι αυτοί που μιλούν συνεχώς για αρρώστιες είναι άρρωστοι συνεχώς!
Όλοι αυτοί που μιλούν συνεχώς για ασφάλεια είναι συχνά και επανειλημμένα θύματα ληστείας!
Όλοι αυτοί που μιλούν για φτώχεια και μιζέρια είναι φτωχοί και μίζεροι!
Όλοι αυτοί που μιλούν για επιτυχία και αφθονία τα έχουν!
Όλοι αυτοί που μιλούν για υγεία και ευεξία την έχουν!
….η λίστα δεν τελειώνει.

Βασικό για να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας είναι να παρατηρήσουμε τα μικρά παιδιά. Αρκούν λίγα μόνο λεπτά μαζί τους για να καταλάβουμε ότι ο υποσυνείδητος νους είναι αυτός που ορίζει την πραγματικότητα μας, σε αντίθεση με τον συνειδητό νου. Υποσυνείδητα, λοιπόν, δεν “ακούμε” καμία αρνητική παρότρυνση.

Παράδειγμα: Λέμε σε ένα μικρό παιδί. “Μη βγεις έξω.”. Τι θα κάνει; Θα βγει έξω. Γιατί; Δεν το κάνει από αντίδραση. Απλά βάζουμε στο μυαλό του την ιδέα ότι υπάρχει κάτι έξω και θέλει να το ανακαλύψει. Δεν άκουσε τι δεν πρέπει να κάνει, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Οπότε, δεν φτάνει μόνο να οραματιζόμαστε, αλλά να το κάνουμε και με θετικές δηλώσεις. Γεμίζει ο νους μας με όμορφες εικόνες, θετικά λόγια και φως.

Προσωπικά με έχει ωφελήσει όσο τίποτε άλλο, γιατί στο μυαλό μου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, τίποτα που να μην μπορώ να καταφέρω ή να ξεπεράσω, τίποτα που να με τραβάει πίσω. Ζωγραφίζω το μέλλον μου..

Να θυμάστε:

Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να αναγνωρίσει πότε μια εικόνα ή κατάσταση βρίσκεται στο πραγματικό πεδίο και πότε στο φανταστικό. Έτσι ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο και στις δύο περιπτώσεις.

Οπότε ζήστε όσο πιο έντονα γίνεται τις στιγμές του θριάμβου σας και όταν ανοίξετε τα μάτια σας και αρχίσετε να δουλεύετε προς αυτή την κατεύθυνση, θα διαπιστώσετε ένα σωρό “συμπτώσεις”!

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s