Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Ψυχή βαθιά – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1998, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Δημήτρης Χορν.

Για τη διαδικασία των εξετάσεών του για τη δραματική σχολή, ο ίδιος ο Χορν διηγείται πως δεν πρόλαβε να πει τέσσερις πέντε στίχους και τον διέκοψαν λέγοντάς του «καλά, καλά, αρκεί». Έτσι έφυγε απογοητευμένος, έχοντας τη γνώμη πως δεν πέρασε. Την επόμενη μέρα, όμως, είδε στην οδό Σταδίου τον Βεάκη, ο οποίος του είπε: «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μας δρόσισες μέσα σ’ αυτή την ανομβρία». Έτσι έμαθε ότι πέρασε.

Η ψυχή ενός ανθρώπου δεν θέλει πολύ. Τέσσερις πέντε στίχους μόνο για να φωτιστεί ένας ολόκληρος χώρος.

Ηθοποιός σημαίνει φως.
Είναι καημός πολύ πικρός
και στεναγμός πολύ μικρός.
… Η Μάρω Κοντού δήλωσε : “Ποιος να φανταστεί ότι σ’ ένα τραγούδι μελωδικότατο θα μπορούσε κι εκεί ο Δημήτρης Χορν να είναι τεράστιος… μεγάλος…

Σε αφόπλιζε με την ερμηνεία του, γιατί το ζούσες μαζί του. Ένιωθες ότι δεν παρακολουθείς παράσταση, αλλά ότι παίρνεις μέρος στη ζωή ενός φίλου. Συμπάσχεις, ταυτίζεσαι.. χαίρεσαι, αγαπάς, θυμώνεις, στενοχωριέσαι, ανυπομονείς… Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του.

Τι είχε αυτός ο άνθρωπος;

Ψυχή… μια φωτιά που τον έκαιγε. Δίψα και πάθος.

Ευλογημένοι όσοι κάνουν αυτό που αγαπούν, όμως αξέχαστοι όσοι δίνονται σε αυτή την εμπειρία. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον άνθρωπο που αφοσιώνεται σε αυτό που κάνει. Είναι αυτός που δεν έχει που να πάει, αν δεν πάει εκεί που θέλει. Είναι άστεγος, μόνος και δυστυχισμένος.

Πόσοι έχουμε αφήσει κάτι τόσο μεγαλύτερο από εμάς να μας απορροφήσει;

Ούτε το μυαλό μας δεν θα μείνει όταν φύγουμε από αυτό τον κόσμο. Μόνο η ψυχή θα αποχωριστεί το σώμα μας. Γιατί να μη ζούμε με αυτή και στην καθημερινότητά μας;

Πώς τρέφεται η ψυχή; Με την προσφορά. Την υπηρεσία. Και δεν εννοώ μόνο την υλική ή την πρακτική βοήθεια -και τα δύο έχουν πολύ μεγάλη αξία-. Εννοώ, κυρίως, σε αυτό που δίνουμε στον κόσμο. Την αγάπη, τη στοργή, την πίστη, τη ζεστασιά, την ένταση, τον ενθουσιασμό, το δόσιμο. Εκεί ψηλώνουμε. Γι’ αυτό κι ο Χορν ήταν τόσο σπουδαίος.

Σκεφτείτε το κι αλλιώς. Αν δώσουμε την ψυχή μας σε αυτό που μας συναρπάζει, τότε θα μείνει αθάνατο. Γιατί κι εκείνη αθάνατη είναι. Γεμίζουμε με κάτι θεϊκό τη θνητή ζωή μας.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s