Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

«Temps Modernes» («Μοντέρνοι Καιροί») – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1908, γεννήθηκε στο Παρίσι η Σιμόν ντε Μποβουάρ. Συγγραφέας, φεμινίστρια και φιλόσοφος ακτιβίστρια.

Παίρνω αφορμή από το έργο και τον αγώνα της υπέρ των γυναικών – ακόμη κι αν στα μάτια μου είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με στοιχεία υπερβολής στη ζωή της και στα πιστεύω της – για να αναλύσουμε μαζί τη γυναίκα.

Για αιώνες το αδύναμο φύλο, προορισμένη για γάμο και παιδιά, για οικιακές εργασίες, με λιγοστά λόγια διαθέσιμα και κανένα πολιτικό δικαίωμα. Χαμηλής κοινωνικής εκτίμησης, αλλά και μορφωτικού επιπέδου.

Υπάρχουν, βέβαια, και παραδείγματα γυναικών που ξεχώρισαν, ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Από την Σαπφώ, την Ιωάννα της Λωραίνης και την Ποκαχόντας μέχρι την Μάργαρετ Φούλερ, την Μαρί Κιουρί και την Κοκό Σανέλ.

Σήμερα οι εποχές έχουν αλλάξει;

Η προφανής και δίκαιη απάντηση είναι ναι. Έχουμε κατακτήσει πολλά από τα δικαιώματά μας ως γυναίκες και η θέση μας σε όλα τα επίπεδα αναβαθμίζεται.

Όμως…

Μία γυναίκα επιχειρηματίας, είναι καριερίστα και ακατάλληλη για οικογένεια. Μία γυναίκα αυστηρή και τυπική στον εργασιακό της χώρο είναι ‘’σκύλα’’. Ένα μοντέλο έχει εκμεταλλευτεί την σεξουαλικότητά του για να φτάσει εκεί. Μία γραμματέας είναι η συνοδός του αφεντικού της.

Ασχολούνται όλοι με εκείνες που έχουν περιττά κιλά, κυτταρίτιδα και χαλαρούς μυς. Ασχολούνται με τις ρυτίδες τους, τα μαλλιά τους και το ντύσιμό τους.

Μία άνεργη γυναίκα λέγεται νοικοκυρά και όσες εργάζονται το σκέφτονται πολλές φορές για να κάνουν οικογένεια, λόγω ενδεχόμενης απόλυσης. Εκφράσεις όπως: ‘’Γυναίκες’’, ‘’Το λες επειδή είσαι γυναίκα’’, ‘’Οι γυναίκες είναι πονηρές και κουτσομπόλες’’, τα γνωστά ‘’ξεμαλιάσματα’’, ‘’Είναι κοριτσάκι ακόμη’’, ‘’Είσαι ξανθιά’’, αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα.

Και αυτά στην ήπειρο που δεν είμαστε αναγκασμένες λόγω θρησκείας να κρύβουμε τα πρόσωπά μας, τα μαλλιά μας και το σώμα μας για να μην προκαλούμε. Αυτό, όμως, θα μας απασχολήσει με αφορμή κάποιο άλλο γεγονός.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι την πραγματική ισότητα. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά πώς αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες τον εαυτό μας σήμερα; Ενισχύουμε αυτή την κατάσταση ή παλεύουμε για το αντίθετο;

Από τη μία πλευρά αποκτούμε όλο και περισσότερες θέσεις ισχύος και το μορφωτικό μας επίπεδο φροντίζουμε να είναι πολύ υψηλό. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε εμμονή με τον καθρέφτη μας, τα κιλά μας και την εμφάνισή μας, θεωρώντας την κι εμείς οι ίδιες κλειδί για μία καλύτερη δουλειά, για μία καλύτερη κοινωνική θέση και ένα βήμα πιο κοντά στον ιδανικό μας σύντροφο.

Μέσα στο πλαίσιο της ισότητας, διεκδικούμε πολύ επιθετικά το αντίθετο φύλο, ντυνόμαστε προκλητικά για να κάνουμε αίσθηση και περιμένουμε την επόμενη έκδοση του cosmopolitan. Ξεπουλάμε το κορμί μας για μία πολυτελή ζωή.

Τελικά τι διεκδικούμε από τον κόσμο; Ποια ισότητα πάμε να κατακτήσουμε; Οι ίδιες αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως κάτι λιγότερο.. φτηνό και αναλώσιμο. Βέβαια το ότι έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε είναι σημαντικό, αλλά είναι επαρκής δικαιολογία;

Όλο αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το καινούριο ένστικτο επιβίωσης της σύγχρονης γυναίκας. Σε μία κοινωνία τόσο ανταγωνιστική, παλεύοντας ανάμεσα στην καριέρα και στη μητρότητα, στον έρωτα και τον δυναμισμό, τη μυική ισχύ ενός άντρα και της θηλυκότητας μιας γυναίκας… κάπου το χάσαμε. Ή προσπαθούμε να το βρούμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τους άντρες διαφέρουμε σε σημαντικά σημεία. Και αυτή είναι η μαγεία. Δε χρειάζεται να τους φτάσουμε. Χρειάζεται απλά να ξεδιπλώσουμε τα ισχυρά χαρακτηριστικά μας και να αρνούμαστε κάθε είδους κακομεταχείρισης.

Κλείνω με μία φράση της Eleanor Roosvelt.

ρουσβελτ 1

‘’Μία γυναίκα είναι σαν ένα φακελάκι τσαγιού. Δεν ξέρεις πόσο δυνατό είναι μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό.’’

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s