Ο Νέλσον Τεμπονέρας – Μαρία Φραγκάκη

 

Ξεκινώντας το άρθρο σήμερα, βρέθηκα μεταξύ μιας τεράστιας ιστορίας κι ενός γεγονότος που με γυρίζει στα μαθητικά μου χρόνια.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1912, ιδρύεται στη Νότιο Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο με την ηγεσία του Νέλσον Μαντέλα, θα παίξει καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του απαρτχάιντ. Την ίδια ημέρα το 1991 ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα.

Δύο άνθρωποι που φαινομενικά τους χωρίζουν τόσα πολλά, από την ιστορία τους μέχρι τις καταβολές τους και τον σκοπό τους, αλλά στα μάτια μου είναι και οι δύο το ίδιο σπουδαίοι.

Ο Μαντέλα πάλεψε, βασανίστηκε, πέρασε 26 χρόνια στη φυλακή, στην απομόνωση και στην εξαθλίωση για τα δικαιώματα του λαού του. Αφοσιώθηκε εξ’ ολοκλήρου στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Στην απολογία του είπε:

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου αφιερώθηκα στον αγώνα των ανθρώπων της Αφρικής. Αγωνίστηκα εναντίον της λευκής κυριαρχίας και αγωνίστηκα εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το καταφέρω αλλά αν πρέπει, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Ο Τεμπονέρας πέθανε γι’ αυτά τα ιδανικά. Πολέμαρχος της παιδείας και αγωνιστής κατά του συστήματος. Εξαιτίας του αποσύρθηκαν όλα τα επίμαχα νομοθετήματα εκείνης της εποχής σχετικά με την παιδεία και ξεκίνησε ο διάλογος «από μηδενική βάση». Που να ήξερε; Που να φανταζόταν ότι ο τότε 16χρονος μαθητής, Αλέξης Τσίπρας, που ήταν ο πρωτοστάτης του Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων στις ίδιες καταλήψεις, θα συνέχιζε με μεγάλη επιτυχία το έργο των προκατόχων του;

Όλα τα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου, διαβάζω τα ίδια πράγματα. Ο λαός κατά του συστήματος. Πολλοί φτωχοί, λίγοι πλούσιοι. Το κράτος εκμεταλλεύεται τον πολίτη. Η εξουσία στα χέρια λίγων.

Γιατί επαναλαμβάνεται; Εμείς που έχουμε ευθύνη; Που είναι η ευθύνη μας για τους ανθρώπους που χάθηκαν για εμάς; Για τα δικαιώματά μας; Δεν μας βαραίνουν αυτές οι ψυχές;

Ακούω ακόμη στ’ αυτιά μου το ‘’Ζει, ζει, ο Τέμπονέρας ζει. Με Πέτρουλα Λαμπράκη μας οδηγεί’’

Ξέρω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ότι ο λαός πάντα θα παλεύει για το καλύτερο αύριο που οι προηγούμενοι δεν έχτισαν.
Όμως προσωπικά έχω σταματήσει χρόνια τώρα να πιστεύω στην πολιτική. Πόσο μάλλον στου πολιτικούς. Θεωρώ ότι είναι περισσότερο ένα επάγγελμα, παρά μία ιδεολογία. Έχει για μένα ακριβώς την ίδια σημασία με το επάγγελμα του γιατρού την ώρα που πεθαίνεις. Κοιτάς ψηλά και λες, μόνο ο Θεός μπορεί να με σώσει τώρα.

Πιστεύω, όμως, στην παιδεία. Στις γενιές που χτίζονται μέσα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Πιστεύω στην πνευματική μας κληρονομιά και στους ανθρώπους της. Από εκεί θα έρθει η αλλαγή. Από το κρυφό σχολειό και τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Από τα Άρλεκιν και τις βιογραφίες. Από τον Καζαντζάκη και τον Og Mandino. Από τη Βίβλο και το Κοράνι.

Η παιδεία πρέπει να αλλάξει. Και πρώτα απ’ όλα στον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το κλειδί.

Κλείνω με τη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, 2014, Μαλάλα Γιουσαφζάι

μαλαλα1

‘’Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.’’

μαλαλα2

‘’Θέλω να πω στον κόσμο ότι πρέπει να προσπαθήσει για την εκπαίδευσή του γιατί είναι πολύ σημαντική. Αν δε δοθούν στις επόμενες γενιές στυλό, θα τους δοθούν όπλα από τους τρομοκράτες.’’

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: