Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

My Doors – Μαρία Φραγκάκη

Σαν σήμερα, το 1967, οι Doors κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους. Ο Jim Morrison ήταν ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος και για πολλούς ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ.

Έφυγε σε ηλικία 27 ετών και στον τάφο του υπάρχει η ελληνική επιγραφή ‘’Κατά τον δαίμονα εαυτού» που σημαίνει ‘’Πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό’’, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι.

Οι φίλοι του λένε ότι ποτέ δεν φοβήθηκε το θάνατο. Ο μόνος φόβος που είχε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και η επιγραφή στον τάφο του γράφτηκε κατά δική του παραγγελία, μια και αγαπούσε όπως έλεγε την ελληνική φιλοσοφία.

Με αφορμή το τελευταίο, αναρωτιέμαι: Πόσο τρομακτικός μπορεί να γίνει ο εαυτός μας; Πώς μας φερόμαστε καθημερινά; Τι μας λέμε; Τι μας ρωτάμε; Τι μας κάνουμε;

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, έχουμε μία γνώμη για τον εαυτό μας. Μία εικόνα στο κεφάλι μας. Και κάθε μέρα επιβεβαιώνουμε αυτή την εικόνα με τις πράξεις μας.

Και εδώ έρχεται μία μεγάλη αντίθεση. Όλοι αναζητάμε και επιζητούμε την αγάπη, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, έναν καλό λόγο, μία επιβράβευση, ενώ οι ίδιοι δεν αγαπάμε και δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας, δεν του μιλάμε ειλικρινά γι’ αυτά που νιώθουμε, δεν βλέπουμε τα θετικά μας και προτιμούμε να μαστιγωνόμαστε με άπρεπους χαρακτηρισμούς. Γεμίζουμε τη ζωή μας με ταμπέλες και ονόματα.

Το ερώτημα είναι γιατί φοβόμαστε το θάνατο και δεν φοβόμαστε να ζήσουμε με μία άσχημη εικόνα για εμάς;

Ο προπονητής μου στο σκάκι μου έλεγε κάτι πολύ σημαντικό. ‘’Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η θέση σου. Πόσο δύσκολη ή εύκολη νομίζεις ότι είναι η θέση σου. Τη στιγμή που δεν θα της δώσεις την αξία που ζητάει, θα σε προδώσει. Τη στιγμή που δεν θα της φερθείς όπως πρέπει, θα σου δημιουργήσει προβλήματα που δεν ήξερες ότι έχεις. Τη στιγμή που θα μπει η αμφιβολία στο μυαλό σου ότι μπορεί και να χάσεις, έχεις ήδη χάσει.’’

Όπως στο σκάκι έτσι και στη ζωή. Όταν επιλέξουμε να πούμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετοί, τίποτα στη ζωή μας δεν θα μας αποδείξει το αντίθετο.

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι:

Αυτό που παίρνουμε στη ζωή είναι ανάλογο με αυτό που δίνουμε στον εαυτό μας.

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s