Σαν σήμερα - Μαρία Φραγκάκη

Είμαι Καραγκιόζης – Μαρία Φραγκάκη

Γνωρίσαμε τον Καραγκιόζη από τη φωνή και το ταλέντο του Ευγένιου Σπαθάρη, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924.

Μία φιγούρα που έχουμε λατρέψει όλοι ως παιδιά και που οι μεγάλοι στις συνομιλίες τους, της προσδίδουν αρνητικό πρόσημο. Το κάνουν συχνά αυτό οι μεγάλοι. Οι λέξεις κλαίνε στο στόμα τους, γιατί αποφάσισαν να τις απορρίψουν.

Ποιος είναι, όμως, ο Καραγκιόζης;

Είναι ένας Έλληνας φτωχός, αλλά και πλούσιος. Φαινομενικά άσχημος, αλλά με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Γεμάτος τεμπελιά, αλλά και χαλί να τον πατήσεις όταν το ζητήσεις. Αισιόδοξος, μα και γκρινιάρης για την μαύρη του την τύχη. Του αρέσει να ανακατεύεται σε όλα και μπορεί να σχολιάσει τα πάντα με τη δικαιολογία ότι σαρκάζεται και με τον εαυτό του. Πονάει όταν δέρνεται, αλλά δέρνει και ο ίδιος πρόθυμα. Καταβάθος καλόκαρδος, χωρίς να το δείχνει για να μην τον εκμεταλλευτούν. Αστείος και ευκολόπιστος.

Οι ομοιότητες είναι τόσες πολλές που αναρωτιέμαι αν επιλέξαμε να παίζουμε σε θέατρο σκιών ή αν έγινε η Ελλάδα κι εμείς προσαρμοστήκαμε.

Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που κάνω, ένα ξέρω. Η λέξη Έλληνας, δεν είναι χαρακτηρισμός, αλλά ιδιότητα. Μοναδικός και ξεχωριστός σε όλες του τις εκφάνσεις. Όχι για τα χαρίσματά του, αλλά για την υπερβολή του. Στην οικογένεια, στον πόνο, στο γέλιο, στο φαγητό, στη διασκέδαση, στη γκρίνια, στη συζήτηση, στον έρωτα, στην πολιτική, σε όλα. Καίει μια φλόγα μέσα του, κι εκείνος την κυνηγάει με τον πυροσβεστήρα.

Όπως τον Καραγκιόζη.

Γι’ αυτό σήμερα θα αφήσω για λίγο τα κοινωνικά στερεότυπα και θα το φωνάξω. Είμαι Καραγκιόζης. Όμως θα αλλάξω σκηνή. Παραιτούμαι από το θέατρο σκιών και φεύγω από αυτόν τον κόσμο. Πάω εκεί που δεν είμαι ντροπή, αλλά ένας άνθρωπος με πάθη και λάθη, πρόθυμος να τα αντιμετωπίσω. Πάω στην Ελλάδα που αγαπώ και ονειρεύομαι. Στην Ελλάδα που ξεκινάει από εμένα.

Στο δρόμο αισιοδοξώ να βρω και άλλους καραγκιόζηδες. Το ίδιο τρελούς που πιστεύουν ότι το όνομά τους θα γίνει τίτλος ευγενείας. Πάω να συναντήσω εκείνους που θα μου πουν πως δεν είναι ανάγκη πλέον να κάνω αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εμένα για να δικαιολογήσω την εικόνα τους για το ποιος είμαι.

Πάω να φουντώσω τη φλόγα μέσα μου και όχι να τη σβήσω.

Ποιοι είναι μαζί μου;

Τις καλύτερες ευχές μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s